Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ


Η Πέμπτη 26  Μαρτίου 2015, ήτανε μια σημαντική ημέρα της ιστορίας της Αδριανούπολης.
Παραδόθηκε ανακαινισμένη η μεγάλη συναγωγή της εβραϊκής κοινότητας Αδριανουπόλεως, που χτίστηκε το 1907, από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ σ΄αντικατάσταση 13 χαβρών- μικρών συναγωγών, οι οποίες κάηκαν στην μεγάλη πυρκαγιά του 1905[1].


























Η  συναγωγή της Αδριανούπολης είναι η τρίτη σε μέγεθος μεγαλύτερη της Ευρώπης και αποτελεί αντίγραφο της ανάλογης της Βιέννης, τη σχεδίασε δε ο Γάλλος αρχιτέκτονας France Depre.
Όμως  εγκαταλείφθηκε το 1983, καθώς η εβραϊκή κοινότητα έπαψε να υπάρχει.
Το κτίριο έφθασε στα όρια της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, όμως το 2011 αποφασίσθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ευαγών Ιδρυμάτων της Τουρκίας η πλήρης αποκατάστασή του και για το σκοπό διατέθηκε το ποσό των 2,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Οι εργασίες διήρκεσαν 4 χρόνια κι ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.
 








































Πλέον όλο το συγκρότημα (η μεγάλη συναγωγή, το πίσω κτίριο της εβραϊκής κοινότητας κι όλος ο αύλειος χώρος με την περίφραξη) έχει αποκατασταθεί και θα αποτελεί αξιοθέατο της πόλης. 

Η Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 αφιερώθηκε στο μεγάλο γεγονός του ανοίγματος της μεγάλης συναγωγής.
           Έτσι στις 11.00- έγινε η πρώτη λειτουργία- προσευχή μετά 46 χρόνια στην ανακαινισμένη συναγωγή από τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας Κωνσταντινούπολης[2].


Η κυρίως όμως τελετή των εγκαινίων άρχισε στις 14.30 και διήρκησε περίπου 2 ώρες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες, ψαλμούς, τραγούδια και ολοκληρώθηκε με δεξίωση – μπουφέ- στον αυλόγυρο κι επίσκεψη σε έκθεση φωτογραφιών στα πίσω ανακαινισμένα γραφεία.
















Παραβρέθηκαν περίπου 1000 άτομα (αυστηρώς καταγεγραμμένα), μεταξύ των οποίων ήσαν 100 επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος[3], ο Αρχιραβίνος της Τουρκίας, Ραβίνοι και 500 μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, ο Μουφτής της Αδριανούπολης, εκπρόσωποι Προξενικών αρχών[4] (όπως η Πρόξενος της Ελλάδας κ. Χαριτίδου) κι άλλες αρχές.  
Πλήθος δε δημοσιογράφων κάλυψαν το γεγονός.


Γ . Ρ




[1] Ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου από μία αρμένικη κατοικία στην συνοικία Τοπ- Καπού και μέσα σε δύο ώρες, αφού κατέκαψε αυτή τη συνοικία, έφθασε στη ελληνική περιοχή και σε σύντομο χρονικό διάστημα πήρε τεράστιες διαστάσεις και εξαπλώθηκε στις άλλες συνοικίες της πόλης. Κάηκαν τότε συνολικά 1650 οικίες, από τις οποίες οι 350 ελληνικές -τότε κάηκε και το κτίριο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου κλπ (Περισσότερα δες: 1) http://adrianoupolis-orestiada.blogspot.gr/2012/01/1905.html?utm_source=BP_recent και 2) http://sitalkisking.blogspot.gr/2010/04/1905.htm#more).
[2] Την λειτουργία  τέλεσε ο ραββίνος Ντέιβιντ Αζούζ, ο οποίος είχε τελέσει και την τελευταία λειτουργία στη Μεγάλη Συναγωγή, πριν 46 χρόνια (από  www.trt.net.tr ).
[3] Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης παρεβρέθη κατόπιν απευθυνθείσης Αυτώ προσκλήσεως υπό του Εξοχ. κ. Bülent Arınç, Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως της Τουρκίας (από  www. agioritikovima.gr).
[4] Η Αδριανούπολη διαθέτει :1) Ελληνικό Προξενείο, 2)Βουλγαρικό Προξενείο και Επίτιμες Προξενικές Αρχές της:  3) Γερμανίας, 4) Γαλλίας, 5) Ρουμανίας, 6) Σλοβακίας  (από T.C Edirne Valligi).

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ  ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου