Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Οι Ρεσουρρεκσιονιστές στο Καραγάτς



Στο blog αυτό έχει γίνει ξανά λόγος για την προσπάθεια των Ουνιτών να προσελκύσουν οπαδούς στην Αδριανούπολη κατά το τέλος του 19ου αιώνα μ. Χ. και τη δράση της Γαλλικής Αδελφότητας των Ρεσουρρεκσιονιστών (από το resurrection= ανάσταση).

Παρακάτω δίνουμε περισσότερα στοιχεία για τη δράση της εν λόγω Αδελφότητας – Αίρεσης.

Βασική ομάδα στόχος της Αδελφότητας των Ρεσουρρεκσιονιστών στην Αδριανούπολη ήταν οι Βούγαροι. Για την πνευματική εξέλιξη λοιπόν των Βουλγάρων ταυτόχρονα με τον προσηλυτισμό τους ίδρυσαν στην Αδριανούπολη και την ευρύτερη περιοχή εκκλησιαστικές σχολικές μονάδες διαφόρων βαθμίδων. Στο Καραγάτς λειτουργούσε το αποκαλούμενο Σεμινάριο.

Γενικά η εκπαιδευτική – κατηχητική δράση των  Ρεσουρρεκσιονιστών στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης περιλάμβανε:
1. Κάποια προπαρασκευαστικά μαθήματα για τις σπουδές στο Κολλέγιο.
2. Ένα Κολλέγιο επτατάξιο, του οποίου ο στόχος ήταν διπλός: Πρώτον να προετοιμάζει για τις σπουδές της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας τους μαθητές, οι οποίοι δείχνουν διάθεση για την ιεροσύνη, και δεύτερον να διευκολύνει την είσοδό τους στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή να τους βοηθάει να καταλάβουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία σε σχέση με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
3. Μια Ένωση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μικρό σεμινάριο αφιερωμένο στην Παναγία των Λειτουργημάτων ή Κλίσεων, για την προώθηση και διατήρηση της κλίσης των παιδιών που είχαν θέσει τον εαυτό τους στα εκκλησιαστικά πράγματα.
4. Ένα Σεμινάριο με προπαρασκευαστικά μαθήματα για εκείνους που δεν έχουν ολοκληρώσει τα ανθρωπιστικά μαθήματα, τη φιλοσοφία και τη θεολογία (κάτι σαν φροντιστηριακά μαθήματα).
5. Ένα Σχολείο, όπου οι μαθητές που στερούνται ικανοτήτων για ανώτερες σπουδές, μπορούν να μάθουν ένα επάγγελμα δωρεάν και να γίνουν: τυπογράφοι, βιβλιοδέτες, τσαγκάρηδες, ράφτες, ξυλουργοί, σιδηρουργοί, κλειδαράδες.
6. Επιπλέον, ο Οίκος τους (όπως αυτοαποκαλούνταν) είχε σταθερά δύο αποστολές, μία εκ των οποίων στο Malko Tirnovo, και τη άλλη στο Akbunar: Να αποκτήσουν και τα δύο ενορία και από δύο δημοτικά σχολεία, ένα για τα αγόρια και ένα για τα κορίτσια.

Στο Σεμινάριο του Καραγάτς διδάσκονταν τα εξής μαθήματα:



Οι Καθηγητές στο Σεμινάριο που λειτουργούσε στο Καραγάτς ήταν οι εξής:

A.  Ιερωμένοι:
Stanislas Szyller:  Βοηθός της Αποστολής συνολικά και πρύτανης του Σεμιναρίου και της Αδελφότητας της Παναγίας των Λειτουργημάτων ή Κλίσεων.
Auguste Mosser: Ο Νομικός της Αποστολής. Ήταν Καθηγητής εκκλησιαστικού δικαίου στο Σεμινάριο.
Jean Pelenski: Ήταν Καθηγητής της Αγίας Γραφής και Εκκλησιαστικής Ιστορίας.
Antoine Zieboura: Δίδασκε στο Σεμινάριο Δογματική Θεολογία, Ηθική και Λατινικά.
Emmanuel Beaudru: Δίδασκε Γαλλική Γλώσσα σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ρεσουρρεκσιονιστών στην Αδριανούπολη.
Josaphat Olzewski: Δίδασκε Παγκόσμια Ιστορία σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ρεσουρρεκσιονιστών στην Αδριανούπολη.
Archidiacre Bartholome Morawietz: Δίδασκε Καλλιγραφία σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ρεσουρρεκσιονιστών στην Αδριανούπολη.
Jean Kruszynski: Δίδασκε Γερμανική Γλώσσα Ιστορία σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ρεσουρρεκσιονιστών στην Αδριανούπολη.
Την Κατήχηση τη δίδασκε ή ο Luc Wronowski, το Ανώτερο Στέλεχος της Αποστολής ή ο Joseph Ziemba, Επόπτης των μαθητών.
Β. Κοσμικός:
George Kojouharow: Δίδασκε Βουλγαρική Γλώσσα και Γυμναστική.


 
 
Πηγή: BULLETIN DE L’ ANNEE SCOLAIRE 1894-1895, ETABLISSEMENT D’ EDUCATION DES PP. DE LA RESURRECTION DE N.S.J.C. a ANDRINOPLE, Inprimerie des P.P. Resurrectionnistes, 1895, ANDRINOPLE 



Κ.Δ.






















Ευχές του Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Κυρίλλου προς τον Αλέξανδρο Καραθεοδωρή (1902)

Γ.Ρ