Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

5ο Συνέδριο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ στη Νέα Ιωνία Αττικής


5ο Συμπόσιο (26-27-28/11/2011) του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης του Μικρασιατικού πολιτισμού - ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ

« Η συμβολή των προσφύγων στην Πολιτική, Πολιτιστική & Οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».



Το Ερευνητικό Κέντρο «Αδριανούπολις» της Νέας Ορεστιάδας συμμετείχε με τρεις εκπροσώπους-εισηγητές. Ο Γεώργιος Ρυζιώτης ανέπτυξε το θέμα «Αδριανούπολη - Ορεστιάδα: η διπλή προσφυγιά», ο Δημήτριος Κιηγμάς το θέμα «Θράκη: προσφυγική ζωή και δημιουργία» και ο Θεοφάνης Μαλκίδης το θέμα «Η (πολιτική) πορεία και διαδρομή των προσφύγων στην Ελλάδα».
Η παρουσία και των τριών μελών όπως και ομιλίες τους έκαναν αίσθηση και κέρδισαν ευμενή σχόλια. Μέσα και από τις τρεις τοποθετήσεις αναδείχθηκε η αξία του θρακικού ελληνισμού και η προσφορά του διαχρονικά. Ταυτόχρονα εκφράστηκε ένας προβληματισμός για τη σημερινή περιθωριοποίηση της περιοχής.
          Στη  διάρκεια των τριών ημερών έγιναν κι άλλες ομιλίες με πολλά σημαντικά θέματα που αφορούσαν τους Καππαδόκες, τους Ποντίους και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες γενικότερα και φωτίστηκαν πτυχές της παρουσίας και προσφοράς τους  στο ελληνικό κράτος σε τομείς όπως το ελληνικό κοινοβούλιο, η υγεία, η λογοτεχνία.
          Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές, διότι εν μέσω μιας περιόδου κρίσεως οικονομικής, αλλά και πολιτιστικής, επιμένουν να αναδεικνύουν την αξία της ιστορικής μνήμης και των βασικών αρχών του ελληνικού πολιτισμού.